Berlin és a 27 törpe

Berlin és a 27 törpe

2014.10.01. 09:28

Screen Shot 2014-10-01 at 8.46.24.pngHogy kerül a 27 törpével egy mondatba Berlin? Nem-nem. Nem a Hófehérke és a 7 törpe feldolgozásáról van szó, hanem a jövő héten nyíló budapesti Art Marketről.

Az immár negyedszer megrendezésre kerülő művészeti eseményen ugyanis a mostanság kulturális pezsgéséről híres Berlin lesz a vendégváros. Persze, nincs könnyű helyzetben, aki csak rövid időre látogatna el a Millenárisra, hiszen a 6000 négyzetméteres kiállítótérben több mint 20 ország közel 100 kiállítója mutatja be kedvenc művészeti alkotásait. A kínálatból két eseményt emelnénk ki, amit mi mindenképpen megtekintünk. Az egyik az Art Photo Budapest szekciója lesz, ahol a kortárs fotóművészet legjobb és legérdekesebb alkotásait mutatják be. A másik pedig a már emlegetett 27 akarom mondani 26 törpe.

HB_131127_049.jpg

És hogy kerül a csizma az asztalra vagyis sokkal inkább a törpe az Art Marketre? Erről beszéljenek az ötlet kitalálói: "A WERK Akadémia és a LOFFICE 2014 őszén Törpék kora címmel kortárs képzőművészeti eseményt hoz létre, melynek célja, hogy konkrét kerti törpék segítségével napjaink valós kérdéseit lehessen megbeszélni. Mert mítoszon és parabolán túl középföldén a törpelét felmagasztosul. De nem mindegy, hogy a mindenütt jelenlévő törpeség a giccs és a kisszerűség világát jelenti, vagy épp ellenkezőleg, a hobbitok kora ez, amikor azoknak kell hőssé válniuk, akik nem erre rendeltettek. Mit kezdjünk a swifti parány és óriáslét közt rekedt közepessel? És kérdés az is, hogy lehet-e a tömeg gyártott törpéből egyedi műalkotás?" 

törpe.jpg

Nos, a választ az idei Design Hét keretében, az Art Markettel karöltve, 27 jeles kortárs művésztől kapjátok meg. Ők egy-egy valódi kerti törpét alakítanak át a saját elképzeléseik szerint, elkészítve a tömegkultúra egyik emblematikus tárgyának kortárs művészeti interpretációját. A több generációt képviselő művész gárda várhatóan hol provokatívan, hol magától értetődő természetességgel mutatja majd be az általuk látott 21. századi Magyarországot. Alkotásaikat 2014. október 5-én 15 órakor mutatják be a Werk Akadémia udvarán, a Salétrom Loffice-ban. A Törpék kora című kiállításon többek között Wahorn András, Stark Attila, EfZámbó István, Szurcsik József, Verebics Ágnes és Kocsi Olga már műalkotássá vált figurái lesznek láthatóak. A vernisszázs keretében Győrffy László festőművész az általa létrehozott törpével rituális performanszot hajt végre. A többi 26 törpét az Art Marketen Winkler Nóra vezetésével október 12-én 12 órakor árverésre bocsátják. 

Gyertek! Mi ott leszünk!

süti beállítások módosítása